Ce e dragostea?...Nimic...O confuzie?...O nebunie?....O fericire supremă?...Nimic...Doar egoism în doi...Păcat..

воскресенье, 27 ноября 2011 г.

Biblioteca în declin?! (pentru Radio Moldova)


Inovarea mediului biblioteconomic nu este posibilă atâta timp, cât nu va fi intensificată comunicarea interumană. La această concluzie au ajuns participanții unei conferințe organizate la Biblioteca municipală “B.P. Hajdeu”, cu genericul “Biblioteca dincolo de bibliotecă: Inovare și lectură pentru toți”.

Bibliotecarii din toate raioanele țării au fost invitați la o conferință organizată de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, unde au încercat să definească problemele cu care se confruntă o biblioteca în prezent, să le rezolve sau măcar să le depășească, considerând că aceasta este precondiția succesului.

Din păcate, însă, se pare că apelul la schimbare a venit destul de târziu în bibliotecile noastre. Tind să menționez că astăzi sunt provocări destul de semnificative în management, pecum tendințele de verticalizare și internetul. Astfel, se cer invenții organizaționale atât din punct de vedere strategic, cât și operațional. Un lucru greu de realizat – o spun chiar și specialiștii de profil.

“Trebuie să fim creativi, deschiși și pasionați de ceea ce facem. Actualmente, biblioteca se află într-o prăpastie. Circa 50 % din respondenți și-ar dori ca biblioteca să fie inovată în management, să fie implementate sisteme de management. Însă cum să angajăm un programator, care ar trebui sa primească 500 de euro, în calitate de bibliotecar, unde va primi 2000 de lei? Putem noi oare să-i plătim?! Deci standardizarea structurii organizaționale se află în conflict cu tendința noastră de inovare”, ne-a comunicat Lidia Kulikovski, director general al BM “B.P.Hajdeu”.

Pe lângă necesitatea surselor fianciare, la conferință am constatat, de asemenea, că există și bariere care împiedică optimizarea inovației în management în domeniul infodocumentar, cum ar fi accesul la informație, capacitatea de distribuție a informației, utilizatorii inconștienți de drepturile lor, imaginea instituțiilor. “În prezent, există o concurență nemaipomenită. Biblioteca nu mai este unica sursă de informare, deoarece a apărut internetul. Google , Microsoft, Wikipedia ne face peste noapte irelevanți”, a menționat Kulikovski.

Managerul Departametului Marketing, Genoveva Scobioală, se arată mai optimistă în ceea ce privește viiitorul bibliotecii: „Asa cum n-au dispărut cinematografele atunci când a apărut televiziunea, așa sperăm și noi că nu va fi substituită cartea tradițională cu cea electronică sau internetul, ci doar se vor compensa reciproc. Trebuie să abordăm strategii care ar întoarce dragostea pentru lectură”.

Vizavi de acest subiect, cercetătoarea Liliana Moldovan mi-a afirmat următoarele: ”Principala problemă care îi frământă pe specialiștii și profesorii din domeniul biblioteconomic, dar și pe managerii bibliotecilor, se referă la găsirea unor soluții concrete de inovare a mediului biblioteconomic”.

Omniprezentă la această conferință, Galina Agapița , directorul Bibliotecii publice raionale “Grigore Vieru”, din raionul Călărași, mi-a replicat: “Conferința de astăzi este interesantă și utilă prin faptul că comunicarea a servit drept un generator de idei. Știu ce înseamnă să lupți pentru supraviețuirea și schimbarea unei biblioteci și sper să ne reușească. Ar trebui o susținere din partea statului, să avem posibilitatea de a achiziționa mai multe cărți, de a organiza mai multe expoziții de carte. Se întâmplă că Primăria deloc nu alocă din buget bani pentru achiziții de carte”.


La conferință au fost distribuite mai multe exemplare de cărți pentru bibliotecile raionale. De asemenea, am observat o expoziție de carte și una de postere.

În Republica Moldova există 42 biblioteci publice raionale, inclusiv 5 pentru copii. La nivelul de informatizare, acestea dețin 50 de calculatoare, însă doar câteva sunt conectate la internet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий