Ce e dragostea?...Nimic...O confuzie?...O nebunie?....O fericire supremă?...Nimic...Doar egoism în doi...Păcat..

суббота, 22 октября 2011 г.

Marica lui Mircea Surdu (pentru Radio Moldova)

În premieră, filmul “Marica” a fost prezentat publicului larg la cinematograful “Odeon”. Documentarul despre viața de dincolo de scenă și de ecran a celebrei actrițe Marica Bălan, care își trăiește acum anonimatul într-un azil de bătrâni, a fost readusă din uitare cu un film turnat de Mircea Surdu și Leonid Melnic.

Născută în satul Dumitrești, Marica Bălan a debutat în anii ’60 la Romen, teatrul țigănesc din Moscova, unde s-a evidențiat ca o actriță cu o voce distinctă și mereu zâmbitoare. Astăzi, “Marica” este titlul unui documentar despre un destin artistic mai dramatic decât filmul, așa cum menționează realizatorii peliculei. Aceștia mai afirmă că destinul oamenilor de artă nu e compus doar din aplauze şi flori. “Cu înaintarea în vârstă aceștia sunt uitați și își duc traiul, uneori, în cele mai cumplite condiții.”, spune echipa de filmare.

Am avut ocazia să-l urmărim și noi, fiind rulat în premieră la cinematograful “Odeon”. La final, Marica Bălan a fost ridicată pe scenă în căruciorul său ca să primească sutele de aplauze ale arhiplinei săli unde am fost găzduiţi. Protagonista spune că a vizionat și ea, alături de noi, pentru prima dată filmul și îi este recunoscută regizorului. Țin să precizez că, a fost foarte emoţionant pentru protagonistă, ea plângând împreună cu sala. “Filmul eu prima dată l-am văzut acum, dar pentru mine asta e ceva! Unde ați fost voi 10 ani în urmă, când eu nu știam de cărucior? Bravo Mircea Surdu! Tu m-ai făcut atât de deșteaptă, iar eu nici habar nu aveam că sunt așa. Eu nu mă lingușesc, nu sunt om de acest gen”, a declarat Bălan.

Regizorul filmului, Mircea Surdu, a menționat că actrița poate vorbi la nesfârșit, fapt dovedit și de cele 38 de ore de interviu înregistrate pentru film. De aceea, s-a trecut direct la felicitări. Timp de o oră şi ceva, artista a fost mulţumită pentru tot ce a lăsat în urmă. Să remarc faptul că primul urcat pe scenă a fost viceprimarul Nistor Grozavu, care i-a oferit actriței un buchet de crizanteme: “Sunt un spectator al dvs, care cunosc marea majoritate a rolurilor ce reprezintă femeia din Moldova - femeie luptătoare. Ne mândrim că avem printre noi o asemenea doamnă, cu un asemenea caracter și astfel de calități și sper ca toată viața dvs. să servească pentru cei tineri drept o școală a adevăratei bărbății. Știm că avem multe restanțe față de dvs. și o să facem totul ca să schimbăm acest lucru”, a afirmat Grozavu.

Și deputata Partidului Democrat, Valentina Stratan, ne-a remarcat impresiile în urma vizionării acestui film: “Datorită echipei care a filmat această peliculă, de un profund sens, sunt sigură că fiecare ne-am gândit la sensul vieții, cu toate că ne-a fost trist în suflet să constatăm că statul face atât de puțin sau este neputiincios să faca ceva pentru oamenii talentați, care ne-ați dus faima departe de hotarele acestei țări”.

Lansarea filmului Marica a ridicat în picioare toată lumea, cu aplauze. În sala aglomerată, am zărit un spectator, care se grăbea să urce pe scenă, cu un buchet mare de flori. S-a adeverit că este un admirator al Maricăi Bălan, venit din sudul țării. “Zicea cineva că în viața asta trebuie să ai noroc să te naști. În acest sens, Marica Bălan a avut marele noroc de a se naște, nu doar de a fi o mare actriță, deși a avut un destin greu”, a relatat admiratorul, care a decis să lase în umbră identitatea sa.

O actriţă admirată şi apreciată pe vremuri, astăzi Marica Bălan îşi duce zilele, uitată de lume, într-un azil de bătrâni din satul Cocieri, din stânga Nistrului. Actriţa de 75 de ani a suportat o paralizie, a avut o fractură la picior, dar încearcă să reziste bolilor şi singurătăţii.

Комментариев нет:

Отправить комментарий